MASAK LEMAK PUCUK UBI

Semalam petang abah petik pucuk ubi dan pucuk manis kat luar rumah.
Alhamdulillah ada rezeki dapat bercucuk tanam keliling rumah. Bolehlah buat makan untuk keluarga.
Kalau berlebih dapat agihkan ke jiran dan saudara mara.😊
Menu kampung menjadi pilihan

Jadinya rezeki untuk hari ni dapat masak lemak pucuk ubi.
Menu ala kampung je ni.
Cara Mai masak pun simple je

Ni resepinya👇

Bahan yang diperlukan:

Pucuk ubi
Bawang merah
Cili api
Ikan bilis
Kunyit hidup
Santan pekat
Santan cair
Serai
Asam keping
Garam secukup rasa
Tomato

Cara memasaknya:

1. Mai akan celur dulu pucuk ubi kemudian toskan
2. Kisarkan bawang merah,cili api,ikan bilis,kunyit hidup dan santan cair. Ni cara Mai tau,kisarkan bahan tadi sekali dengan santan cair.
3. Masukkan bahan yang kisar tadi dalam periuk dengan api kecil. Kacau sentiasa,jangan sampai pecah lemak tu.
4. Masukkan serai,asam keping dan pucuk ubi. Kacau sebati.
5. Kemudian masukkan santan pekat,garam dan tomato. Bila santan dah masak,tutup api.

Itulah cara Mai masak.
Selamat mencuba.
Semoga bermanfaat. ðŸ’•

Post a Comment

1 Comments

  1. "Selamat siang Bos 😃
    Mohon maaf mengganggu bos ,

    apa kabar nih bos kami dari Agen365
    buruan gabung bersama kami,aman dan terpercaya
    ayuk... daftar, main dan menangkan
    Silahkan di add contact kami ya bos :)

    Line : agen365
    WA : +85587781483
    Wechat : agen365


    terimakasih bos ditunggu loh bos kedatangannya di web kami kembali bos :)"

    ReplyDelete