Nasi Ayam Madu Sedap

Dari semalam asyik terbayangkan nasi ayam madu. Nafsu makan dikala berpuasa macam-macam hendaknya. Alhamdulillah hari ni dapat memasak nasi ayam madu. Dah lama tak masak nasi ayam ni,bukan apa rasa macam renyah nak masak tapi sebenarnya kalau kena dengan caranya sekejap je memasaknya.

Ini adalah cara saya memasak nasi ayam madu. Item yang biasa untuk set nasi ayam madu adalah seperti berikut:

1) Nasi ayam
2) Ayam madu
3) Sup
4) Sambal merah
5) Sambal kicap
6) Salad, timun dan tomato


Bahan yang diperlukan untuk memasak nasi ayam madu:

1) Nasi ayam


5 pot beras (dicuci dan ditoskan)
Air rebusan ayam (anggaran seperti masak nasi)
2 helai daun pandan
Mentega sedikit *
2 ulas bawang merah (ditumbuk)*
3 ulas bawang putih (ditumbuk) *
1 inci halia (ditumbuk) *
3 sekawan rempah (kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang) *
1 kiub ayam knorr (optional)
Garam
* adalah bahan yang perlu ditumis sebelum dimasukkan dalam periuk nasi

2) Ayam madu


1 ekor ayam (dicuci dan diketepikan)
Air secukupnya (untuk rebus ayam)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
Garam
Sos tiram
Madu

3) Sup


2 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1 kiub ayam knorr (optional)
Sedikit rempah sup
3 sekawan rempah (kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang)
Sedikit rangka ayam (bahagian leher, kaki ayam dan sedikit isi ayam)
Sedikit batang saderi
Sedikit lobak merah
Garam
Air secukupnya

4) Sambal merah


3 ulas bawang putih
4 biji cili besar
Garam
Gula
Sedikit cuka masakan

5) Sambal kicap


10 biji cili api
2 ulas bawang putih
Kicap manis secukupnya

Oklah itu baru urutan bahan yang diperlukan. Cara untuk memasaknya pula mengikut urutan seperti ini. Saya mulakan dengan menyediakan ayam madu kemudian nasi ayam dan sup. Akhir sekali sambal merah dan sambal kicap. Anggaran masa saya menyediakan hidangan ini adalah 1 jam 30 minit. Kuantiti ini anggaran untuk 6 ke 7 or

Cara memasak ayam madu, rebuskan ayam bersama bawang putih dan halia yang telah ditumbuk dan sedikit garam. Untuk memastikan ayam telah masak, kita tengok pada peha ayam tersebut. Kemudian angkat ayam tersebut dan perapkan dengan sos tiram dan madu selama 30 minit.

Air rebusan ayam tadi jangan dibuang, kita akan gunakan dalam nasi ayam nanti. Sementara ayam tadi diperap, kita masak pula nasi ayam. Kita tumiskan semua bahan yang bertanda * kemudian masukkan ke dalam periuk dan sukat air rebusan air yang diperlukan kemudian masukkan kiub ayam dan garam sedikit. Akhir sekali boleh masukkan daun pandan untuk menaikkan aroma nasi ayam kita.

Seterusnya,kita masak pula sup untuk nasi ayam. Tumis segala bahan yang ditumbuk kemudian kita kecutkan ayam dan tambahkan air secukupnya dan masukkan lobak merah dan batang saderi. Masukkan garam secukup rasa.

Untuk sambal merah pula, kisarkan cili merah bersama bawang putih kemudian masak di atas api sehingga mendidih. Masukkan gula, garam dan cuka masakan secukupnya.

Bagi sambal kicap pula, kisarkan cili api dan bawang putih bersama kicap manis. Siap.

Sebelum terlupa, ayam yang diperap bolehlah digoreng atau di masak menggunakan air fryer. Jika guna air fryer, suhu yang digunakan 200°c selama 10 ke 15 minit.

Akhir sekali bolehlah dipotong timun dan tomato dan salad. Setelah siap semuanya bolehlah dihidangkan.

Selamat mencuba semua.
Set Nasi Ayam Madu Sedap 😋

Post a Comment

0 Comments